Richtlijnen verband 2016

Huidige geldende verbandrichtlijnen 2016
 
De verbandrichtlijnen zijn samengesteld op grond van de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016. Het Oranje Kruis stelt zich op het standpunt dat verbanddozen moeten zijn samengesteld op basis van kwaliteit, doeltreffendheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.  
Inhoud Verbandset 2016
1x Eerstehulpschaar 
2x Elastische zwachtel 6 x 400 cm  
2x Handschoenen paar bij voorkeur maat L  
2x Hechtstrips 10 Ideaalzwachtel 6 x 500 cm 
2x Ideaalzwachtel 8 x 500 cm 
1x Inhoudsopgave
1x Kleefpleister 2, 5 x 500 cm rol
1x Mondmasker voor beademing
1x Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml
1x Puntig pincet
1x Reddingsdeken / isolatiedeken 160 x 210 cm
2x Snelverband gerold (6 x 8 cm)
2x Snelverband gerold (10 x 12 cm)
1x Stappenplan Eerste Hulp
4x Steriele kompressen 10 x 10 cm
4x Steriele kompressen 5 x 9 cm (1/16)
5x Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm
1x Steriele verbanddoek 50x50 cm
5x Vingerverband (vingerbob)
1meter Wondpleister
1x Wondpleister assortiment: in 3 maten: 1,9 x 7,2cm, 2,5 x 7,2 cm, 3,8 x 7,2 cm
2x Zelfklevend fixatiezwachtel 8 cm x 4m.
Mogelijke aanvullingen
Blarenprikker
Coldpack (instant of gel)
Eilandpleisters
Hydrocolloïd pleister (niet gebruiken als het slachtoffer nog naar een arts moet)
Hydrogel brandwondenkompres 10 x10 cm
Oogkompres 5,6 x 7,2 cm
Tekenverwijderaar (een puntig pincet heeft de voorkeur), Tekenlasso, tekentang/pincet, tekenschep en voorzien van een duidelijke, Nederlandstalige gebruiksaanwijzing op of in de verpakking
Traumazwachtel (compleet wonddrukverband)
Wondsnelverband (vooral in de kinderopvang)
Zalfkompressen (beperkte houdbaarheid).
Aanvullende suggesties risicogericht (speciale omgevingen, BHV of evenementen)
Beademingsmasker
Flexibele spalk
Handschoenen chemisch bestendig
Oogspoelfles 235-500 ml
Oordopjes
Tourniquet
Veiligheidsbril
Zaklamp LED
Vluchtmasker.
 
Inhoud Eerste Eerste Hulp set - Verkeersset
1x Eerstehulpschaar
2x Handschoenen paar bij voorkeur maat L
1x Kleefpleister 2,5 x 500 cm rol
1x Ontsmettingsmiddel lotion of spray 30 ml
1x Puntig pincet
1x Reddingsdeken / isolatiedeken 160 x 210 cm
6x Steriele kompressen niet verklevend 10 x 10 cm
1x Wondpleister 1 meter
1x Wondpleister assortiment in verschillende maten
1x Zelfklevend fixatiezwachtel 4 m x 6 cm. 
Aanbevolen veiligheidsmaterialen voor in de auto
 veiligheidshamer (met gordelsnijder)
 reflectievesten
 gevarendriehoek
 brandblusser In sommige landen kunnen dit soort materialen verplicht zijn. 
 
Gebruiksaanwijzing verbandmateriaal
(Onderstaande tekst dient als begeleidend schrijven in de verkeerset te zijn opgenomen.)
 De eerstehulpschaar gebruikt u om zwachtel, kleefpleister en wondpleister op maat te knippen. U kunt de schaar ook gebruiken om een autogordel door te knippen.
 Handschoenen gebruikt u bij bloedverlies en bij wonden om u èn het slachtoffer te beschermen tegen besmetting. U kunt ze ook gebruiken bij het verwijderen van voorwerpen/vuil uit de mond van het slachtoffer.  
 Kleefpleister gebruikt u om de gazen vast te zetten. Knip eerst de stroken op maat en leg daarna pas het gaas op de wond. Plak met de stroken alle randen van het gaas vast.  
 Het ontsmettingsmiddel gebruikt u om rondom wonden schoon te maken. U kunt het ook gebruiken om uw handen voor en na de hulpverlening te ontsmetten.  
 Het puntige pincet gebruikt u om splinters en teken uit de huid te trekken. Het pincet kunt u ook gebruiken om grind of ander oppervlakkig zittende voorwerpen te verwijderen, wanneer het niet lukt om deze voorwerpen met water weg te spoelen. Controleer na boswandelingen en tuinieren altijd op teken en verwijder ze zo snel mogelijk. Dep na het verwijderen van de teek ontsmettingsmiddel op de bijtwond. Er bestaan diverse soorten tekenverwijderaars, lees daarom bij aanschaf en voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing.
 De reddingsdeken/isolatiedeken gebruikt u met de zilveren kant tegen het slachtoffer bij bescherming tegen kou. U kunt de deken met de gouden zijde tegen het slachtoffer/auto ook gebruiken bij bescherming tegen teveel warmte (felle zon). Wanneer het slachtoffer in een auto zit, legt u de reddingsdeken over de auto. Tegen wegwaaien legt u de deken vast met kleefpleister en zo mogelijk onder de ruitenwissers. Leg in ieder geval bij oververhitting de reddingsdeken niet op het slachtoffer, maar houd samen met omstanders de deken boven het slachtoffer om voor schaduw te zorgen.
 Steriele kompressen/gazen gebruikt u bij het afdrukken van ernstige bloedingen en voor het afdekken van grotere wonden. Gebruik zo nodig meerdere gazen. Met de gazen kunt u ook rondom een wond schoonmaken.  
 Wondpleisters worden gebruikt bij kleine wondjes en moeten eventueel op maat worden geknipt.  
 De zelfklevend fixatiezwachtel wordt gebruik om bij grote wonden en/of ernstige bloedingen snel een gaas of meerdere gazen stevig vast te leggen.  
 
                 Algemeen
  • Beweeg of verplaats een slachtoffer van een ernstig ongeval niet, behalve als hij/zij zich in een gevaarlijke situatie bevinden. Verplaats en/of help alleen slachtoffers, wanneer u dat veilig kunt doen. 
  • Bel altijd 112 bij een ernstig ongeval.  
  • Dek een slachtoffer van een ernstig ongeval en/of een vastzittend slachtoffer bij kou, regen en veel wind altijd af met een gewone deken of met de reddingsdeken.  Een bewusteloos slachtoffer dat braakt of bloedverlies in de mond heeft, mag niet op de rug blijven liggen. Draai hem in dat geval snel op de zij.  Druk bij een ernstige en actieve bloeding onmiddellijk wond dicht. Gebruik zodra dat kan een zwachtel, zwachtel zo strak mogelijk. Zorg altijd dat u schoon water in uw auto heeft. Met water kunt u wonden schoonspoelen.  Raak nooit dat deel van een gaas of pleister aan wat op de wond komt. Pak bijvoorbeeld het gaas bij een puntje vast.  Geef geen drinken na een ernstig ongeval ook al is het slachtoffer dorstig.  
  • 112 bellen  en zet de telefoon op de luidsprekerstand. Bij het bellen van 112 wordt eerst naar de locatie gevraagd.
  • Geef antwoord op de vragen van de centralist. Mogelijke vragen   Wat is er aan de hand?   Is het veilig voor slachtoffer/melder/omstanders/hulpverlening?   Waar is het slachtoffer?   Zijn er meerdere slachtoffers?   Is het slachtoffer aanspreekbaar?   Ademt het slachtoffer?   Is de ademhaling snel, traag en/of hoorbaar?   Wat is de gelaatskleur van het slachtoffer?   Ziet u grote bloedingen? Is de bloeding snel of langzaam?   Wat ziet u aan uiterlijke verwondingen?   Is het slachtoffer bekneld?  
  •  
    Zie ook de Eerste Eerste Hulp Tips: www.ehbo.nl/tips/